fbpx

Крем „сирене“ от кашу с пробиотик и микро чесън

by Lilly

Знам, че не бива да го наричам сирене, но вкусът доста го докарах! И въпреки че никога не ми е липсвало нещо от млечните продукти, от време на време завъртам и такава рецепта.

Ако моите оплаквания за това как се натрових и изгълтах морето някак си не са стигнали до вас. Ето – втора част 🙂

Втора седмица се боря с болки в стомаха на всяко хранене и ставам все по-внимателна какво хапвам. Опитвам се с малко количество храна да си набавя максимално това, от което има нужда тялото ми. На моменти е чист експеримент. Така например открих, че сладоледът ми помага и спира болката. Разбира се, не всякакъв сладолед 🙂

Но леките храни в малки количества ми действат супер! Така измислих и тази рецепта тип разядка от кашу с микро чесън.

*** Не забравяйте, че може да използвате код lilly15 при покупка от Ферма за микро растения за 15% отстъпка!

 

sliced cucumbers on a board, micro greens, vegan cream cheese in a glass container

Крем

Отпечатай
Порции: 3 Подготовка: Време за готвене:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Оценка 5.0/5
( 1 voted )

Съставки

250гр. сурово кашу
2 капсули пробиотик (моите съдържат всяка по 2,5 милиарда култури)
100мл. вода
сол
шепа микро чесън

Инструкции

Кашуто се измива и накисва във вода за 8 часа. Това се прави основно, за да се освободят ензимите на ядката. В случая така омеква и става сочна 🙂 Лично аз винаги пак си изплаквам ядките след накисване и изцеждам добре.

Вече накиснатото кашу се слага в блендер със 100мл. вода и се смила до кремообразна текстура. Някъде към края се добавя микро чесънът. Той придава много лек нюанс на свежичко и съвсем малко се усеща самият чеснов вкус. Винаги можете да добавите повече! Солта също е по лично предпочитание. Аз не ям солено и предпочетох да сложа малко, като след това при сервирането добавих още.

След като сместа е постигнала желаната консистенция, се изсипва в малък стъклен съд, който може да се затвори с капак и се добавят двете капсули пробиотик. Важно е да са капсули, за да може да ги отворите и изсипете вътре. Тези, които са на таблетки няма да се разтворят.

Разбърквате добре. Може да опитате, да проверите как е на сол. След което затваряте плътно с капаче и прибирате в хладилника за поне един ден. В това време пробиотиците се смесват, започват да си работят и става леко киселичко. Не посмях да изчакам повече, за да видя какъв би бил резултатът. Но смятам скоро да опитам!

Също може би на по-високи температури културите реагират по-бързо, както е при млеката... Но ще ви държа в течение на този експеримент.

Градината на родителите ми изобилства от краставици в последните седмици и затова реших да комбинирам „сиренцето“ именно с тях и с листа от червено цвекло! Получи се невероятно!

В листата от цвекло сложих доста голямо количество „сирене“ и допълних с микро грах. Завих ги на рулца и едвам се сдържах да не ги хапна веднага.

Краставиците нарязах на шайби, намазах със солидно количество „сиренце“ отново и гарнирах с още микро чесън. По-късно имаше и втори рунд, където добавих микро горчица и микро репички. Не мога да ви опиша колко добре си подхождат вкусовете! Лекият кик на люто много добре допълва сладостта на кашуто.

Виж също