fbpx

Паста ала Лили

by Lilly

Повечето от нас прибягват до паста, когато няма време и гладът за въглехидрати е нараснал значително! Е, аз предимно въглехидрати си хапвам и мога да живея на паста, но се сещате какво имам предвид. Онова предвкусване на макаронче с доматен сос още по пътя за вкъщи… и босилек! Ох, този босилек!

Освен чревоугодническите причини, за мен пастата е и много скъп спомен за годината, в която живях в Италия. Може би там се научих да я готвя и определено там живеех на нея!

Заради алергиите си мога да хапвам само нетрадиционна паста т.е. от лимец, ориз или елда например. Мислех си, че ще се готви по различен начин, но досега не съм се сблъскала с нищо такова. Основно никога не следвам минутите на опаковката и винаги ги пробвам на 7-ата минута. Почти винаги тогава ги вадя от врящата вода и ги слагам в соса, който приготвям паралелно. Ето как…

Vegan pasta with tomato sauce and big leaves of basil in a pink deep plate and a blue plate in the back

Паста ала Лили

Отпечатай
Порции: 2 Подготовка: Време за готвене:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Оценка 5.0/5
( 2 voted )

Съставки

250гр. паста от лимец
едно бурканче домашен доматен сос с подправки*
*Aко купувате готов от магазина изберете такъв с най-малко консерванти и нишестета. Моят любим е от DM.
шепа рукола
босилек
сол
пипер
зехтин

Инструкции

За по-бързо винаги завирам вода в електрическата кана и я слагам вряща в голяма тенджера. Добавям малко сол и изчаквам да забълбука отново. Тогава добавям 1-2 с.л. зехтин и изсипвам пастата. Разбърквам, за да не залепнат макарончетата едно за друго в началото и след 2-3 минутки отново.

Както споменах си карам със златното правило за 7 минути за перфектната паста "al dente". Като докато тя се вари, в отделен съд слагам доматения сос, руколата, сол и пипер на вкус. Винаги добавям малко вода в соса, освен ако вече не е много воднист. Времето, в което пастата се вари е напълно достатъчно, за да се сгъсти сосчето. Директно изцеждам макароните от водата и ги прибавям към соса, като след това ги разбърквам добре. Оставям ги така 2-3 минути, колкото да поемат от вкуса на доматите и сервирам.

Босилекът ползвам за декорация, тъй като в семейните доматени сосове слагаме доста босилек и риган. Ако е чист домат, слагам една солидна купичка пресен босилек или цяла супена лъжица сух.

Разбира се, завършвам с малко черен пипер за вкус.

Много просто, супер лесно! Ще се радвам да споделите вашите tips & tricks за паста 🙂

Mangiamo!

Виж също