fbpx

Йогурт от кашу с пробиотик и гранола

by Lilly

Освен, че съм избрала да се храня по определен начин, имам и най-безумните алергии. Това много ограничава храните, които мога да си купя готови. А от август насам се старая да уважавам алергиите си и да не си правя експерименти от типа „ами какво, ако си хапна малко обикновен хляб/пуканки/снакс/паста“.

За щастие си намирам алтернативи, в които няма глутен и царевица (това са ми двете основни алергии). Но наскоро забелязах, че и любимият ми кокосов йогурт съдържа царевично нишесте. Аз си го хапвах доста често и се почувствах ужасно, че всичките ми усилия и лишения са били едва ли не напразно, заради едно недоглеждане.

Реших, че така не може да се живее и се амбицирах да си направя йогурт от кашу с пробиотиците, които пия ежедневно. Рецептата буквално си я измислих. За моя радост се получи супер вкусничко йогуртче, леко кисело и много лесно. Буквално за 5 минути, ако не броим накисването на кашуто.

Пълната рецепта е по-долу в поста, а видео може да видите тук.

съставки
Cashew yoghurt with granola, chia and almonds arranged like a face in a bow

Йогурт от кашу с пробиотик

Отпечатай
Порции: 2 Подготовка: Време за готвене:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Оценка 5.0/5
( 1 voted )

Съставки

200 гр. сурово кашу

200 мл. вода

2 капсули пробиотик

2 с.л. кокосови стърготини

Инструкции

Кашуто се накисва за 8 часа или от предишната вечер. Аз винаги го измивам и накисвам във вода от филтърната кана, която ползваме вкъщи. Хубаво е и след накисването ядките отново да се измият, преди да се употребяват.

Освен, че в случая кашуто става по-сочно и прави консистенцията на сместа по-кремообразна, е добре всички ядки да се накисват преди консумация. Така във водата се отлагат инхибиторите, които естествено се съдържат в суровите ядки и тялото ни може да усвои всички техни полезни съставки.

И така, след като сме накиснали кашуто за необходимото време, се смила в блендер с останалите съставки до супер хомогенна смес. Буквално се гони гладкостта на йогурт. Моето стана доста гъсто и зависи как го предпочитате. Най-лесно е да се добавя водата постепенно, докато се постигне желаната гъстота.

Получава се доста като количество, но е идеална добавка за бърза закуска сутрин. Може да го съхранявате в хладилник, за предпочитане в стъклен съд и да му се наслаждавате за повече дни.

Аз реших да го ползвам като основа за гранолата си. За щастие гранолата на Bett'r е с безглутенови овесени ядки и не се налага и нея да си правя сама!  Да, правя алергична реакция и към овесени ядки... Освен това е толкова вкусна и хрупкава, вместо захар е с кокосов нектар и няма нужда да ѝ се добавя нищо! За йогурта избрах да добавя Cherry coconut, за да допълва кокосовия му привкус. Но другият вид, Almond choc chip, си го хапвам директно от кутията! Тооолкова е изкушаващ!

веган йогурт от кашу с пробиотик

Виж също