Туршията на милениълите

by Lilly

Малко от вас може би са видели, че в октомврийския брой на сп. Мениджър имаше статия за мен и моята туршия. Не ме бива в това да се хваля и да обявявам такива неща. Въпреки че накарах майка ми специално да си купи брой само за нея 🙂 Темата най-общо казано беше, че зимнината на милениълите вече не идва от село! Сами си я правим и сме добри. Тук вече се хваля.

Рецептата за моята туршия идва от майка ми и както всичко друго, и това съм научила от нея. Та ми се струва най-подходящо да споделя рецептата в този момент, след като затоврих 24 литра в бидони за следващия йога уикенд. Уж щеше да е изненада, но ето. Който ще идва и чете това, дано пак да е приятно изненадан. Туршия и йога не знам как се връзва, но и бъркане на марината в 12 през нощта в събота, също си е малко странно.

Освен, че е супер вкусна, туршията е и с много благоприятни свойства за стомашната флора. Като всички други ферментирали храни, съдържа пробиотици. А в студеното време, което малко по малко ни приближава, тя работи за огънят вътре в нас, според аюурведа. Да си призная, гледам да си хапвам редовно или туршия, или кисели краставички и да съм сигурна, че стомахчето ми е щастливо. За небцето няма нужда да ви обяснявам 🙂

Туршията на милениълите
Малко от вас може би са видели, че в октомврийския брой на сп. Мениджър имаше статия за мен и моята туршия. Не ме бива в това да се хваля и… Отпечатай
Порции: 3 Подготовка: Време за готвене:
Оценка 5.0/5
( 1 voted )

Съставки

  • 3 червени чушки
  • 3 зелени чушки
  • 3 жълти чушки
  • две голeми или четири малки тиквички
  • две глави червен лук
  • три моркова

Инструкции

Всичко се нарязва на пръчици, лентички, жулиени или кой както иска. Съвсем спокойно може да се използва кухненски робот с приставка за ренде.
Зеленчуците се разбъркват и се слагат плътно в буркани. След като се напълнят бурканите с нарязаните зеленчуци, отгоре се слага парченце хрян.

За маринатата:
1,5л. вода
150гр. захар
80гр. сол
300мл. ябълков оцет
2 ч.л. бял синап
10 зърна бахар
няколко щипки копър, чесън и магданоз

Всички подправки заместват консервантите (Е-тата). Маринатата се кипва за 4 минути. С врящата марината се заливат бурканите и се затварят веднага.

Затворените буркани трябва да престоят поне 5 дни, най-добре на топло. След това са готови за хапване!

Notes

Ябълковият оцет е важно да е "истински". Има много т.нар. кисел продукт, с които няма да се получи рецептата. Винаги търся ябълков оцет без карамел и всякакви добавки и задължително да бъде 6%.

Виж също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.