fbpx

Песто-Хумус

by Lilly

Откакто правя хумус твърдя, че моят е най-добрият! Това мисля, че абсолютно всеки го казва 🙂 Песто пък не бях правила скоро и когато босилекът на терасата ми реши да прерасне в джунгла, се роди идеята за песто-хумус.

Не сложих ядки, както бих направила за класическото песто, защото според мен вкусовете нямаше да се балансират добре. В следствие на това се получи малко по-лека разядка. Не толкова мазна и много повече напомня на хумус по консистенция.

Green hummus with basil flowers in a grey bowl with crackers around it

Песто-хумус

Отпечатай
Порции: 10 Подготовка:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Оценка 4.3/5
( 3 voted )

Съставки

1 огромна купа пресен босилек
480гр. отцеден нахут
3 ч.л. сусамов тахан
1/2 лимон
300мл. вода
1 авокадо
кимион, чесън, сол, черен пипер на вкус

Инструкции

Всичко се слага в блендер или кухненски робот. Босилекът е хубаво да е най-отдолу, за да се натисне от нахута и да се смели по-лесно. Възможно е сместа да поеме повече или по-малко вода, всеки път е различно. Опитвайте и преценете според консистенцията, докато ви хареса и на вид, и на вкус 🙂

Подправките също са доста индивидуални. Аз лично не ям солено и не готвя с много сол, но този песто-хумус пое доста сол.

Може да видите как приготвям тази рецепта тук https://www.instagram.com/tv/BoHWaahhU5i/

Notes

Авокадото кара сместа да потъмнява, но след разбъркване отново си възвръща първоначалния цвят.

Прекрасно си върви със салати, паста или просто с някакви крекерчета. При мен остана доста време, защото в началото му се нахвърлих директно със сурови краставици и тиквички да си загребвам. Та, малко се пренаситих. Но поне тествах, че изкарва предостатъчно време в хладилник.

Виж също