fbpx

Брюкселско зеле с горчица

by Lilly

След последните няколко седмици въобще нямам търпението да готвя! Минаха двата йога уикенда в с. Ковачевица с Вио, на които готвих за между 22-27  човека и честно казано съм уморена. Гледам да приготвя нещо набързо, а в същото време да е вкусно и хранително. Последната ми мания да готвя всичко в Airfryer-а на Philips съвпада перфектно с цялостното ми настроение, защото всичко се получава с минимални усилия!

След кейл чипса исках да опитам да приготвя печено брюкселско зеле с малък туист. Без много да му мисля хванах каквото имах под ръка и експериментирах. Може да видите как във видеото тук, а пълната рецепта по-долу 🙂

baked brussels sprouts in a pink deep plate, airfryer in the background

Брюкселско зеле с горчица

Отпечатай
Порции: 2 Подготовка: Време за готвене:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Оценка 5.0/5
( 2 voted )

Съставки

250 гр. брюкселско зеле
100 мл. горчица
100 гр. червени боровинки
1 ч.л. кимион
сол на вкус

Инструкции

Брюкселското зеле се измива и почиства. След като се отстрани основата на малките зелчици, се почистват наранените или наядени от насекоми листа. Аз ги режа на половинки, за да се опекат по-добре. В зависимост от размера могат да се пекат и целички.

Когато цялото брюкселско зеле е почистено и нарязано, се добавя горчицата и се разбърква, така, че да го покрие добре. Може да изберете любимата си горчица - пикантна, с вкус или обикновена (каквато беше при мен). Червените боровинки също се добавят и се разбърква добре с 1 ч.л. кимион и малко сол.

Всичко се добавя в кошницата на Airfryer-a и се пече на 175 градуса. Първоначално ги пуснах за 10 минути, като на половината време разбърках и леко разтърсих кошничката, за да се разделят и да не залепват едно за друго. Времето според мен си беше достатъчно, но реших, че искам да са по-запечени и хрупкави и пекох още 5 минути.

Получиха се уникални! Боровинките леко се карамелизираха, зелето стана хрупкаво, но запази вкуса си.

Уж планирах това като подготовка за някоя вечеря през седмицата, а замина веднага! Винаги съм обожавала брюкселско зеле с кетчуп и сосът, който приготвих, допринесе доста за внезапното изчезване на уж meal prep-чето ми.

Следните съставки за соса се разбъркват добре до хомогенна смес:

2 с.л. кетчуп без захар на MyProtein

2 с.л. крем сирене с вкус Tzatziki на Violife

4 с.л. вода

Виж също