fbpx

Кейл чипс с кайен и куркума

by Lilly

От месеци се чудя как да приготвя кейл чипс вкъщи без да унищожа кейлчето и огромно количество ток! В Щатите бях свикнала да си приготвям всякакви чипсове с дехидрататор, което отнемаше часове, заради ниската температура. Няколко пъти пробвах във фурната, но все не ми се получаваше както исках – спихваше, залепваха или отнемаше прекалено много време.

И ето! Philips отговориха на молитвите ми за лесен начин за приготвяне на любимото ми чипсче, без много занимаване и без мазнина, с техния Airfryer.

Честно казано цялата работа е в почистването на кейла. След това животът е песен! Толкова се забавлявах в приготвянето, че го заснех и на видео, което може да видите тук. Разбира се пускам и рецептичка, за да си го приготвите и вие, ако имате тази прекрасна машинка.

close up on kale chips in a pink bowl

Кейл чипс с кайен и куркума

Отпечатай
Порции: 2 Подготовка: Време за готвене:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Оценка 5.0/5
( 1 voted )

Съставки

2 пакета кейл
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. куркума
1 с.л. чесън на прах
1 ч.л. кайен

Инструкции

Кейлът се измива и подсушава добре. Дръжките и целите стъбла на листенцата се махат с нож или прецизно с късане.

Най-удобно ми беше да ги късам, след като ги отделих от стъблата. Докато се пекат листата значително намаляват обема си, затова трябва да са на големи парчета.

След това идва забавната част по овкусяването и масажиране на подправките в кейла.

Първо се добавя супената лъжица зехтин. Реших, че съм в настроение за нещо по-лютичко и към типичните сол и пипер, добавих кайен, куркума и чесън. Зехтинът в рецептата се използва главно за да залепнат подправките по листенцата. Това е предимството на този Airfryer! Не е необходима мазнина за "пърженето" на чипса! #guiltfreechips

Когато всички подправки са сложени идва ред на масажчето за кейла! Така сместа се разпределя равномерно и листата омекват същевременно.

След като всички листа са покрити с подправките, се нареждат върху решетката в кошничката на Airfyer. Настроих го на 100 градуса за 5 минути, като на половината време ги разбърках леко. След като изтече времето реших, че искам чипсът да е една идея по-хрупкав и отново пуснах уреда за още 3 минути, но дори и от толкова нямаше нужда. След минута-две беше готов!По-късно разбрах, че на 150 градуса си става за 5 минути напълно готов... Но тези експерименти са ми любимите!

В типично мой стил настроих уреда на грешната програма... Явно съм решила, че където е пиле, там е и кейл :))) А програмата с иконка пиле всъщност е за гриловане. Машинката сама си прави всичко, но "Manual" ми прозвуча нещо много сложно. Е, точно тя си е била подходящата, но въпреки безумието ми, чипсът си стана супер вкусен!

 

 

Notes

За да избегнете всякакви чудения относно кое, как и какво, най-лесно е да си изтеглите приложението на Philips за самия уред. Супер удобно е докато готвиш. Някои рецепти дори са стъпка по стъпка!

 

 

Виж също