fbpx

10 съвета за Zero waste living – Part 1

by Lilly

Ако не сте чули за plastic-free July или Zero waste living от юли насам, то тогава успешно игнорирате случващото се около вас. Наистина темите бяха толкова обсъждани и популяризирани, че в един момент всички станаха много “осъзнати” за отпечатъка, който оставят върху планетата. Реалността е, че проблемът не е от вчера, не се е появил изведнъж. Там се крие и същността му. Човечеството си трупаме отпадъци без да ни мигне окото. Ако трябва да бъда точна средно 0,64кг на човек на ден! А според прогнозите това количество ще се удвои до 2025 година. Това е съвсем близо!!! Ще сме си точно както в песента на Aqua „I’m a Barbie girl in a Barbie world. Life in plastic…“

Защо всички избягват пластмасата?

Първо – тя ще надживее и хлебарките. Масовата пластмаса е почти неразградима. За да бъда още по-научна – това е полиетилен терефталат или РЕТ. Ако сте обърнали внимание има все повече опаковки и продукти с надпис PET free – ето защо. Причината е, че най-голям дял от замърсяването се състои от опаковки, а оттам е и целият hype за plastic-free живот.

Истината е, че със самото си съществуване, ние убиваме планетата. Но можем да се опитаме поне да направим нещо по въпроса. От тук и моите малки и супер лесно приложими съвети за намаляване на отпадъците, които произвеждаме.

 

1. Носете си торби, когато пазарувате

Където и да ходя, винаги имам с мен торби от плат. Това ми е навик от мама още преди да стане супер популярно. А и честно казано – колко пъти ще използвате торбите на магазините? Имах един период, в който се залъгвах, че да ги ползвам за боклук е окей. Не! Съвсем не! Пълно безумие, но масово се прави.

Любимите ми торби, не само за пазар

 

2. Не слагайте всяко плодче, всяка краставичка в отделно пликче

Да, на касата ще ви се нацупят. Да, бабата на сергията ще ви убеждава, че торбичката е за вас и няма как да ги пренесете тези праскови заедно с динята в една торба и под мишница. Но нека си признаем, че в момента, в който се приберем и разопаковаме покупките, тези торбички отиват право в коша. Можем да минем и без това 🙂

Заместете еднократните торбички с платнени, например супер симпатичните памучни на Stampa. Освен за плодчета и зеленчуци, стават и за по-дребни продукти.

Stampa pouches

 

3. Пазарувайте на едро и си носете контейнери/бурканчета от вкъщи

Всякакви варива, неща за закуска, семена и сушени плодове пазарувам на килограм и се презапасявам за месеци. Първо: по икономично е и второ – можете да си занесете вашите контейнери и да ги напълните. Така спестявате хем пари, хем не изхвърляте опаковки.

За сега малко магазини имат всички неща на килограм и биха били окей с личните ви съдчета. Аз държейки на качеството пазарувам предимно от Зоя.  Има си всичко от сол до бананов чипс, че чак и готово мюсли или пък сушени люти чушки.

4. Спрете с тези сламки, бъркалки и т.н.

Все още не мога да повярвам когато ми сервират коктейл с две декоративни сламки! Това рядко го очаквам и не се сещам всеки път да предотвратя. Но вкъщи и където мога, сламките са табу! Вместо пластмасови използвам стъклени и стоманени. Тук слагам и пластмасовите капачета за кафета, бъркалки и всякакви аксесоарчета. Ненужни са!

 

5. Носете си шише за вода

Отново спестявате пари и спестявате още една изхвърлена бутилка! Освен отпадъка, производството на една пластмасова бутилка освобождава 80 грама CO2 в атмосферата. На мен лично ми става кофти всеки път, когато си го помисля. Затова имам и доста шишета за многократна употреба, но от всички предпочитам 24 bottles. У нас можете лесно да ги поръчате от Designitsa в супер свежи цветове. И за да ви помогнем по пътя на waste free living с тях сме приготвили giveaway за една от новите бутилки Clima на 24 bottles, която ще държи течността ви студена за 24 часа или топла за 12 часа. Но освен това ще получите и една от любимите ми мрежести торби <3

Подробности как да участвате може да видите на поста в Instagram.

Победителят в този giveaway ще бъде изтеглен на 31ви август (петък).

Успех и очаквайте втора част с още изненади!

 

 

Виж също

1 comment

Галина август 25, 2018 - 3:11 pm

Най-накрая някой да напише такъв пост! Благодаря ти много за всичките съвети!

Comments are closed.